Limburg: verrassend anders

In het uiterste zuiden van Nederland ligt de provincie Limburg. Deze regio is de ideale bestemming voor een weekendje weg, maar ook voor een vakantie die wat langer duurt. Door het afwisselende heuvellandschap, de ligging tussen Duitsland en België en het eigen dialect waan je je hier in het buitenland. Kortom, Limburg heeft toeristen enorm veel te bieden.

Natuur

Door de unieke geografische ligging heeft Limburg een karakteristiek landschap dat afwijkt van de rest van Nederland. Groene heuvels en dalen waarin pittoreske dorpjes liggen nodigen uit tot lange wandel- en fietstochten. Mooie routes lopen door dichtbegroeide bossen waar het in de zomer aangenaam koel blijft. Een wandeling door bijvoorbeeld het Bunderbos, dat bekend staat om zijn vele bronnen en beekjes, is zeker aanbevelenswaardig. Bijzondere bewoners zijn de ijsvogel, de steenmarter, de das en de zeldzame vuursalamander. Watersporters kunnen in Limburg volop genieten op en langs de rivier de Maas, waar zich talloze plassen en jachthavens bevinden.

Cultuur

In Limburg bloeit het verenigingsleven en er worden doorgaans allerlei evenementen georganiseerd. Processies en schuttersfeesten zijn typisch voor deze streek, waar jong en oud deze tradities samen beleven. Voordat de katholieke vastentijd begint viert men in de hele provincie drie dagen carnaval, dat gepaard gaat met uitbundige kostuums en sfeervolle carnavalsmuziek. Leuk om eens mee te maken! Vele monumenten en historische gebouwen getuigen van de rijke geschiedenis van Limburg. Deze bouwwerken maken de provincie – en dan met name de hoofdstad Maastricht – tot een ideale bestemming voor cultuurliefhebbers.

Gastronomie

Limburg wordt beschouwd als de meest bourgondische provincie van het land. Er zijn onnoemelijk veel restaurants – van gezellige eetcafés tot chique sterrenrestaurants – waar je heerlijk kunt eten. De bekendste delicatesse van de regio is de Limburgse vlaai, die nergens beter smaakt dan in Limburg zelf. Iedere plaats heeft wel een bakker die elke dag met liefde verse vlaaien bereidt. Limburg kent ook veel wijngaarden die goede wijnen produceren, net als brouwerijen waar je een ambachtelijk gebrouwen biertje kunt proeven. De laatste jaren is hun aantal, mede dankzij bedrijfsleningen, toegenomen en zijn hun faciliteiten, waaronder proeflokalen voor toeristen, uitgebreid.

Shoppen

Maastricht staat bekend als chique winkelstad, met een vleugje Franse elegantie. Daarnaast zijn ook Roermond en Venlo met hun gevarieerde aanbod heel geschikt voor een dagje uitgebreid winkelen. Niet alleen de plaatselijke bevolking, maar ook bezoekers van over de grens weten de Limburgse winkels te vinden. Hier hoor je dus Nederlands, Duits, Frans én verschillende plaatselijke dialecten. Zo waan je je echt in het buitenland!

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *