Klantenbinding binnen de toeristensector

Vakantie is voor het overgrote deel van de Nederlandse bevolking een belangrijk item. Vaak wordt er maanden van tevoren al een bestemming gekozen en geboekt. Het is iets om naartoe te leven tijdens het (veelal hectische) dagelijks leven. Vakantie is een terugkerend onderwerp van gesprek en van voorpret. Reisorganisaties en eigenaren van vakantie accommodaties hebben er dan ook alle belang bij om aan klantenbinding te doen.

Zodra een klant een vakantie heeft geboekt, staan zijn of haar gegevens geregistreerd. Met een goed CRM systeem kun je het klantenbestand heel overzichtelijk houden en selectief mailing verzenden. Gegevens kunnen heel eenvoudig of juist heel uitgebreid worden ingevoerd, conform de wensen van het bedrijf. Door je te verdiepen in de persoonlijke voorkeuren en door deze binnen het systeem op te slaan, kun je net dat extra persoonlijke tintje aan de wervingsacties toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een gezin met tienerkinderen. Voor deze doelgroep is het erg fijn om informatie te ontvangen over een nieuwe disco in de omgeving van een bestemming waar ze het een keer prima naar hun zin hebben gehad, maar het een beetje saai vonden voor hun kinderen. Bij een ouder echtpaar kun je deze informatie beter achterwege laten.

Gasten die een fijne vakantie hebben gehad zullen snel bereid zijn om een enquête in te vullen of een review te schrijven. Aan de hand van de verkregen informatie van deze doelgroep wordt het inzichtelijk op welke punten er verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. De wijzigingen die het vakantieplezier zullen vergroten kunnen daarna als reclamemateriaal dienen. Daarom is het ook verstandig om regelmatig je website te vernieuwen. Hierdoor krijgen toeristen die al eens vaker in je accommodatie zijn geweest het gevoel dat ze toch een ander soort vakantie zullen hebben terwijl het gelijktijdig vertrouwd voelt. Als er bepaalde faciliteiten buiten gebruik zijn, welke er normaal gesproken wel zijn, dan dien je dit te vermelden. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen die aanleiding kunnen geven tot het misnoegen van klanten.

Reisorganisaties die compleet verzorgde reizen aanbieden bouwen vaak een vaste klantenkring op. Als mensen tevreden zijn over een bepaalde reis zullen ze geneigd zijn om een volgende reis weer bij dezelfde organisatie te boeken. Of een vakantie slaagt of niet hangt van meerdere factoren af. Maar toeristen hebben meestal de neiging om de verantwoordelijkheid voor een fijne vakantie bij de reisorganisatie te leggen. Wanneer een vakantie via een organisatie niet prettig is verlopen, is de kans erg klein dat er nog een keer voor deze organisatie gekozen wordt. Een belangrijke taak van reisleiders is dan ook het oplossen van problemen wanneer deze zich aandienen. Gebeurt dit naar wens dan is de kans op een tevreden klant groot.

Over het algemeen is er binnen dezelfde organisatie keuze uit verschillende soorten reizen. Indien de interesses van klanten bekend zijn, is het gemakkelijker om hen over de streep te trekken om nogmaals een reis te boeken. Dit bereik je door hen informatie, voorzien van mooie foto’s toe te zenden.

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *