Lopapeysan: de authentieke IJslandse trui, te koop in Reykjavík

In de prachtige IJslandse hoofdstad Reykjavík bevinden zich twee wolboetieken van The Handknitting Association of Iceland, waar talloze ontwerpen van de authentieke IJslandse trui te koop worden aangeboden. De lopapeysa, zoals deze trui in het IJslands heet, wordt van oudsher met de hand gebreid en gemaakt van de wol van IJslandse schapen. De karakteristieke IJslandse trui wordt over het algemeen als hét symbool van IJsland beschouwd. Mensen die een bezoek aan het fraaie eiland brengen, komen in de regel thuis met een warme lopapeysa als souvenir aan hun fantastische reis.

Op vakantie naar IJsland

IJsland is misschien niet interessant voor mensen die van zon, zee, strand en warmte houden, maar voor de mensen die van natuurschoon en de weidse toendra houden is een reis naar IJsland beslist aanbevelenswaardig. Het eiland herbergt een groot aantal bijzondere natuurverschijnselen, zoals gigantische watervallen – Go∂afoss in het noorden, Dettifoss en Gullfoss in het zuiden – geisers, gletsjers, vulkanen en zogenaamde maanlandschappen. Ook een bezoek aan het historische Thingvellir – één van de drie nationale parken op het eiland – mag niet overgeslagen worden.

Het IJslandse plattelandsleven

Het binnenland van IJsland is zo goed als onbewoonbaar: de meeste dorpen liggen aan zee en beschikken over een haven, waar een groot aantal vissersboten aangemeerd zijn die regelmatig de zee op gaan om vis te vangen. Omdat de IJslandse bevolking voornamelijk lokaal geproduceerd voedsel eet is de visindustrie erg belangrijk voor het land. Naast vis wordt er ook veel schapenvlees genuttigd. Daarnaast staan zuivelproducten dagelijks op het menu, zoals bijvoorbeeld skýr en ‘grassoep’, traditionele IJslandse nagerechten die beslist geproefd moeten worden tijdens een bezoek aan het land.

Truien voor koude winter en gure zomerdagen

Het grootste deel van het jaar is IJsland bedekt met sneeuw. Het zomerseizoen is vrij kort en ook dan is het er niet heel warm. IJslandse truien worden het hele jaar door gedragen, want ook tijdens gure zomerdagen is deze kleding behaaglijk warm. En dat geldt niet alleen voor de lopapeysa. Een trui mag in geen enkele garderobe ontbreken, omdat dit kledingstuk immers altijd en overal bruikbaar is. Een trui van zuivere wol is erg aangenaam om te dragen gedurende koude winterdagen, terwijl een trui die gebreid is van luchtig katoen prettig is om aan te hebben tijdens koele zomerdagen.

De traditionele IJslandse trui is tegenwoordig te verkrijgen in verschillende varianten en wordt gebreid in diverse kleuren en patronen. Zo is elk exemplaar bijzonder. Behalve bij The Handknitting Association of Iceland zijn de truien ook elders in Reykjavík verkrijgbaar.

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *